Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schengenský prostor, vstup České republiky 21.12.2007

25. 11. 2007

Schengenský prostor vstup České republiky 21.12.2007

To, co se většině může zdát nepředstavitelné, stane se 21.12.2007 skutečností. Česká republika se zapojí do tzv. schengenské spolupráce a připojí se ke skupině států, které neprovádějí kontroly na svých společných hranicích a které dovedly své úsilí o naplnění práva volného pohybu osob v praxi do zdárného konce. Bude možné překračovat pozemní hranice kdekoli bez nutnosti předkládat na hraničních přechodech identifikační průkaz.

Schengenský prostor je založen na myšlence, že kontroly jsou jen u vstupu do něj. Jakmile do něj ale někdo vstoupí, tak už při cestách do jiných zúčastněných států nemusí žádnými dalšími hraničními kontrolami procházet.

Je zřejmé, že slovo „Schengen“ se bude v této souvislosti v českém prostředí skloňovat stále častěji a frekvence jeho užívání se bude s blížícím se koncem roku zvyšovat.

Kromě ČR a Slovenska by se prostor měl rozšířit i o Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu a Maltu. Kypr požádal podle EU o roční odklad svého vstupu do Schengenu, protože potřebuje delší přípravu.

Konec kontrolovaní na přechodech.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Moc se těším

Jarda K.,1. 12. 2007 9:54

Už aby to bylo...... můžu konečnš chdit na houby kde se mi zachce.