Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obec Borová

1. 5. 2006

Borová se nachází v severovýchodních Čechách v podhůří Orlických hor, 14 km od Náchoda, mezi obcemi Česká Čermná a Nový Hrádek téměř až na samé hranici s Polskem v nadmořské výšce 620 m, pod vyhlídkovým kopcem Strážnice.
 Zde se pak za pěkného počasí může kochat krásným výhledem do kraje českého i polského.

Z HISTORIE OBCE

 

 Historie obce začíná na nejvyšším kopci - Strážnici (691 m. n. m.) Dnes se zde říká "Na Drahách". Zde stavěli první usedlosti, které však byly později postupně likvidovány a další se začali stavět už v prostoru dnešní obce. 

 První písemná zmínka o Borové je z roku 1445 . 

 Další písemná zmínka je o 100 let mladší, a to v deskách zemských, kde se obec připomíná jako ves Borowey, patřící k náchodskému panství. Jméno Borová pravděpodobně nevzniklo jako ves založená v borovém lese. ObrazekPrvní zpráva o velikosti obce je z roku 1833 a uvádí se v ní, že v obci žilo celkem 549 obyvatel v 82 chalupách.
Také se uvádí, že v obci byl mlýn a pila. Mlýn byl postaven v roce 1807 a byl zařízen na jedno "složení". Zvláštností bylo, že do mlýna tekla voda ze tří směrů - z již zmíněné Strážnice, z Lógru a potůček od Kašparky. Pro zajímavost: "Lógr" je místo v obci, kde v roce 1812 ruští kozáci lágrovali, když táhli proti Bonapartovi k Lipsku. Voda z potoků byla potom svedena do rybníka nad mlýnem, který byl zásobárnou vody pro mlýn v případě nedostatku vody. Mlýn byl v provozu necelých 30 let.
Lípa "Trhovka", též zvaná "Statecká", je symbolem obce. Lípa "Trhovka" v minulosti třikráte hořela. Poprvé od zásahu blesku, dvakrát si v dutině chasníci rozdělali oheň. Oheň byl vždy rychlým zásahem obyvatel i hasičů zlikvidován a lípa byla zachráněna. Její stáří je odhadováno na 450 let. Borová byla domovem domácích tkalců, řemesla sice počestného ale ode dávna málo výnosného, které dle tradice jakýsi Balcar, ze Španěl pocházející, v tomto kraji začal. Tito tkalci se v druhé polovině 19. století dostali do značné bídy.Po roce 1874, kdy značná část obce vyhořela, se životní podmínky obyvatel ještě více zhoršily.  První zmínka o školním vyučování je z roku 1819. ObrazekV tomto roce přichází do Borové učitel, muzikant a pisatel první pamětní knihy Jan Dědek. Učil v přeplněné "schulzimře", děti seděly na oknech i na zemi. Teprve roku 1864 postavila obec dřevěnou školu pro jednu třídu.
Protože prostory školní budovy byly nedostatečné, byla 1.třída umístěna v chalupě č.p.30, 2. a 3.třída zůstala ve školní budově č.p.14. Teprve 16. srpna 1925 byl položen základní kámen k nové škole pro tři třídy a byt řídícího učitele. Vyučovat se zde začalo 1.ledna 1927. 

 Velký požár

Dne 11. června 1874, obecní zvonek dávaje znamení na poplach. V necelých dvou hodinách bylo 87 chalup a škola v plamenech. Stalo se tak vzhledem k nedostatku vody a silnému větru. Požár se při velkém větru šířil velmi rychle, než občané z horního konce došli pomáhat hasit na konec dolní, museli se rychle vrátit, protože se požár rozšířil i na jejich chalupy. Většina chalup měla střechy pokryté došky ze slámy. Nejdéle vzdorovala škola, která měla střechu pokrytou šindelem. Hasičský sbor v obci tehdy ještě nebyl. Na pomoc přispěchaly z české strany dva sbory a jeden z Pruska. Bohužel pro velký žár a kouř nemohly hasit uvnitř obce, proto se zaměřily na okrajové chalupy. V té době měla obec Borová 980 obyvatel a 145 chalup.
Při požáru nikdo z občanů neuhořel, bylo však mnoho popálených a dosti těch, kteří zachránili jen holé životy. Dobrotivý svým darem kníže opočenský Colloredo-Mansfeld daroval 600 zlatých a kníže náchodský Šamburk-Lippe 1000 zlatých a šest pytlů mouky. 

 Teprve po 12 letech se na podnět chalupníka Josefa Čápa sešlo několik sousedů, aby se dohodli na zřízení ochranného sboru proti žhavému nepříteli. Dne 24. dubna 1886 byl na Borové zřízen "Sbor dobrovolných hasičů". Čítal asi 38 činných členů.Již roku 1886 vlastnil sbor stříkačku s příslušenstvím a výzbroj. Dne 26. prosince 1969 vznikl v obci požár vskutku kuriózní. Tento den pořádali místní hasiči tradiční ples, při kterém vyhořel do základu hostinec "Pod Lípou" hasičům přímo nad hlavou. Tím se kulturní život v obci na nějaký čas utlumil. Ale již v prosinci 1975 byl slavnostně otevřen nový kulturní dům. V tomto roce byla též dokončena nová požární zbrojnice.
V současné době má sbor k dispozici zděnou hasičskou zbrojnici. 

 Opevnění z let 1935 - 1938

Své významné místo v novodobých dějinách získala obec Borová v letech 1935 - 1938. Tato obec se stala jedním z klíčových míst v systému opevnění Československých hranic. V pod úseku 6/V Borová bylo rozhodnuto o výstavbě celkem 11 objektů těžkého opevnění v linii Náchod, Dobrošov, Borová, Nový Hrádek. Z počtu 11 objektů se 5 nachází v katastru obce.  V současné době má obec asi 195 obyvatel, což je nejmenší počet v psané historii obce. ObrazekDomů je zde 133, z nichž 68 slouží k rekreačním účelům. TJ Sokol Borová pořádá pochod.Borovská padesátka kladským pomezím". Pochod se stal v celém okolí velmi oblíbeným a od roku 1970 je pořádán pravidelně vždy poslední sobotu v květnu.  Pro pěší jsou vždy k dispozici trasy různých délek - 15, 25, 35 a 50 km, pořadatelé nezapomínají ani na ty nejmenší, pro které je připraven 8km "Pohádkový les". Na své si přijdou i cyklisté, jenž mají k dispozici 25 a 50km trasy.
Start je v ranních a dopoledních hodinách (od 6:00 - 10:30) - dle délky trasy a druhu přesunu - od místní hospůdky.